Mátraderecske
Tengerszint feletti magassága: 180 - 200 m
"Mátraderecske a világ legszebb faluja", amely reméljük nemsokára az "Érrendszeri betegek Mekkája" lesz! - mondta Dr. Tóth Eszter fizikus-tanár, - aki bejárta a világot és nagy-nagy szeretettel beszélt radon kutatási előadásaiban mindenkinek a falunkról.
A több mint 600 éves palóc település a Mátra északi peremén Budapesttől mintegy 120 km-re Heves megyében helyezkedik el. Közkedvelt kiránduló- és gyógyfürdőhely. A község természeti kincsekben gazdag, fekvése szemet gyönyörködtető, levegője tiszta.
A település határában van a feltehetőleg a XI-XIII. sz.-ban az Aba nemzetség által építtetett Kanázsvár, amely a török hódoltság idején elpusztult. A várrom a Mátraderecske - Recsk között húzódó hegyháton található. Négyzet alaprajzú megmaradt tornya még ma is büszkén emelkedik a Baláta-bércen.
Az egykor a falu szélére épített, de ma már a település közepén elhelyezkedő barokk római katolikus templomot 1804-ben a Fájdalmas Szűz tiszteletére szentelték fel.
A falu központjában az egykori régi temetőben található egy 1848-49-es szabadságharcos emlékhely, Kis János honvédőrnagy vörösmárvány síremléke.
Az utóbbi 10 esztendőben több híres ember látogatott el hozzánk, akik valamilyen módon emlékeztetni próbálnak bennünket. Többek között Teller Ede világhírű atomfizikus, Gajdusek Nobel díjas orvosprofesszor, és a Svéd Királyi Akadémia elnöke is. Mindannyian egy fát ültettek a hősök parkjában.
A település régebben termálvizéről vált híressé, a 90-es évek közepétől pedig Magyarország egyetlen szén-dioxidos gázfürdője (Mofetta) található nálunk. A Mofetta a szív- és érrendszeri betegek, magas vérnyomásban szenvedők, cukorbetegségek gyógyítására alkalmas.
A település nagy része megőrizte a palóc építészet jellegzetes formáit. A népi építészet jellegzetességei a település szerkezetében is nyomon követhetők.
1912-től téglagyára van Mátraderecskének, mely több tulajdonosváltást követően 1994-es privatizációt követően a Leier-csoport tulajdonába került.
A palóc hagyományok őrzése jellemző a településre. A Háziipari Szövetkezet Európa-szerte ismert szőtteseket, asztalterítőket, függönyöket készít még ma is. A Népművészeti Házban megtekinthetik, hogyan készítik ezeket a míves munkákat, de ha kedvük van, ki is próbálhatják a szövés tudományát. A gáz, mint gyógytényező kutatása 1992-ben kezdődött a településen, és jelenleg is tart. A Népművészeti Házban gázkutatás-történeti kiállítás is található, ahol sok érdekes és hasznos dologgal ismerkedhetnek meg a látogatók.
Diavetítő
Naptár